Vilka typer av behandlingar utfor vi

Vi har som avsikt att utföra all typ av allmäntandvård utan att skicka patienter vidare på remisser till olika specialister. Vår kompetens sträcker sig från lagningar och rotfyllningar till implantatkirurgi och tandreglering för vuxna.

Akuttandvård

Har du tandvärk, en tand som gått sönder eller fyllning som gått lossnat? Då kan du behöva besöka oss akut. Vi försöker alltid hjälpa dig samma dag. Det gäller även dig som är ny patient och inte varit hos oss tidigare.

Ibland kanske det inte är lika akut och man kan då vänta några dagar. Vi strävar alltid efter att du ska få hjälp så fort som möjligt. Vi finns till för dig, för att du ska få så bra service som möjligt och samtidigt känna dig omhändertagen.

Har vi inte möjlighet att ta emot dig under t ex kvällar och helger så hänvisar vi var du kan vända dig. Oftast har Folktandvårdens länsjour öppet under storhelger såsom jul- och midsommar.

Att gå regelbundet på undersökningar och åtgärda befintliga problem med tänderna minimerar risken för behovet av akut tandvård. Genom att bli patient hos oss ser vi till att du får bästa möjliga tandvård och blir kallad regelbundet på undersökningar och kontroller.

Implantat

När man har förlorat en eller flera tänder så kan man ersätta dessa med tandimplantat som opereras in i käkbenet. Implantaten består av medicinskt godkända titanskruvar. Du slipper slipa ner friska intilliggande tänder eller använda glappande proteser. Alla behandlingssteg utförs hos oss på kliniken i Karlskoga. Du sköter dina implantat som att det vore dina egna tänder.

Tandimplantat blir som nya egna, fastsittande tänder och förankras genom en mindre operation som i regel tar 90 minuter. Ingreppet utförs under lokalbedövning och du går hem direkt efter behandlingen med vissa restriktioner under de närmsta dagarna. Inläkningstiden varierar men sträcker sig från ca 6 till 12 veckor innan en porslinskrona eller bro kan sättas på plats.

TANDREGLERING FÖR VUXNA MED INVISALIGN

Med systemet Invisalign kan man tandreglera med avtagbara och nästan osynliga plastskenor och slipper tandställning i metall. Tänderna fotograferas och scannas med intraoral scanner och du får se en simulering av behandlingsgången och det förväntade resultatet innan du bestämmer dig.

Invisalign-skenorna är specialtillverkade för patienten och sitter tätt mot tandraden och ger bättre kontroll över tandförflyttningen. Tänderna flyttas varsamt och kan även roteras om det skulle behövas. När behandlingen framskrider byter man varje eller varannan vecka till en snävare plastskena tills det planerade behandlingsresultatet är uppnått. Vanligen tar det 10-20 veckor.

En konsultation är kostnadsfri men oftast behöver man göra en basundersökning av tänderna och munnen innan behandlingen kan sättas igång.

BEHANDLING AV TANDLOSSNING

Tandlossning, också kallat parodontit, är en infektionssjukdom som leder till att tänderna långsamt lossnar genom att deras fäste i käken förstörs.

Tandlossning beror främst på att det finns bakterier runt tänderna. Om man under lång tid inte rengör tänderna ordentligt kan tandköttet bli inflammerat. Därför är det viktigt att göra regelbundna tandvårdsbesök och rengöra tänderna noga för att inte drabbas av tandlossning.

Rökning och genetiska faktorer kan även spela en stor roll i utveckling av sjukdomen. Har du tandlossning behöver du hjälp med att underhålla dina tänder. Vår tandhygienist tar då emot dig och undersöker, utvärderar och underhåller dina tänder så att din tandlossning inte fortskrider i sitt sjukdomsförlopp. En tandläkare planerar och övervakar behandlingen samtidigt som du får förslag på hur du kan ersätta redan förlorade tänder på grund av tandlossningen.

Har man tandlossning är det inte ovanligt att man besöker en tandhygienist 4 till 6 ggr per år för att underhålla tänderna. Då får man hjälp med rengöring och borttagning av både tandsten och bakterier samt tips och råd gällande daglig egenvård i hemmet.

LAGNINGAR

Lagningar görs på tänder som har mindre omfattande skador och tar i regel inte speciellt lång tid att utföra. Vi utför endast fyllningar med härdplaster avsedda för dentalt bruk och arbetar helt fritt från amalgam och andra metaller.

Vid mer omfattande tandskador rekommenderas ersättningar i form av porslininlägg och kronor. Porslin är mer hållbart och har betydligt bättre långtidsprognos.

PORSLINSKRONOR OCH BROAR

Porslin avsett för dentalt bruk är ett av de hårdaste material vi tandläkare har att arbeta med och imiterar tandens emalj, form och färg på ett sätt som i princip inte går att skilja mot en faktisk tand.

Vid mer omfattande tandskador rekommenderas ersättningar i form av porslininlägg och kronor. Porslin lämpar sig även väldigt bra att ersätta förlorade tänder med. Genom att binda ihop flera befintliga tänder kan man sluta tandluckor med hjälp av porslinsbroar.

Porslin är även överlägset som material ur både hygien- och estetisk synpunkt.

ROTBEHANDLINGAR

Rotbehandling innebär behandling av tandens insida och måste göras när en tandpulpa är inflammerad eller infekterad. Av olika skäl, som t ex att tandens rötter är trånga eller böjda, kan en rotbehandling ta lite längre tid och det kan krävas att du kommer på 2 till 4 besök.

Rotbehandlingar gör i regel inte ont och man använder vid behov vanlig lokalbedövning.

Vid rotbehandlingar är det viktigt att man tänker långsiktigt och gör en ordentlig permanent ersättning för att försluta tanden tätt och få bästa möjliga långsiktiga prognos. Detta görs i regel med en ersättning i porslin.

TANDBLEKNING

Te, kaffe, rökning och normalt åldrande missfärgar tänderna med tiden. Genom att bleka tänder som blivit gula eller mörka över tid kan man få tillbaka en vitare och ljusare nyans relativt enkelt. Blekning görs skonsammast med hjälp av individuellt utformade blekskenor i mjukplast. En blekande gel appliceras sedan i skenorna och bärs i munnen några timmar under dagen eller natten.

I regel bleker man ca 2 veckor för att uppnå ett fullgott resultat. Gelen består av antingen en 10- eller 16-procentig karbamidperoxid och har minimal inverkan på emaljen om den används på rätt sätt efter tandläkarens anvisningar.

ESTETISK TANDVÅRD

Estetisk tandvård syftar till behandling som optimerar utseendet på tänder och tandkött efter en gyllene standard. Behandlingen kan t ex innebära skalfasader, blekning, justering av höjd på tandkött eller längd på tänder och tandreglering. Man kan även justera leenden med toxininjektioner för att förbättra ett så kallat ”gummy smile”, med samma läkemedel som används vid antirynkbehandling.

Vår tandläkare Petra Lindén är medlem i Swedish Academy of Cosmetic Dentistry (SACD), certifierad injektionsbehandlare och går fortlöpande på kurser och vidareutveckling i fältet. Att vara ansluten till SACD gör att vi ständigt håller oss uppdaterade när det gäller utveckling av estetisk tandvård.

Vilken behandling som passar dig bäst kan vara svårt att veta på förhand. Därför är en konsultation hos oss nödvändig för att vi ska kunna guida dig till att hitta rätt behandling. Allt för att du ska få ett vackert leende som både du och vi är nöjda med.